Kvíz: Co víte a nevíte o nočním pomočování?

Zkuste si otestovat své znalosti o nočním pomočování dětí. Kvíz není určen jen pro rodiče dětí, které mají s pomočováním problém, ale také pro všechny, kteří se chtějí o tomto tématu něco dozvědět.


Kvíz: Co víte a nevíte o nočním pomočování?
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

1. Noční pomočování se označuje jako:
a) Enuréza
b) Polyuréza
c) Ureáza

2. Kolik pětiletých dětí trpí nočním pomočováním?
a) 50 % dětí
b) 20 % dětí
c) 5 % dětí

3. Jednou z příčin nočního pomočování je:
a) Nadměrné pití tekutin před spaním
b) Pozdní čas ukládání ke spánku
c) Nadměrná konzumace mléčných výrobků

4. Rodiče dětí trpících enurézou by měli dohlížet na to, aby se děti před spaním vymočily:
a) Jen když si vzpomenou
b) Pokud cítí potřebu vyprázdnit se
c) Vždy a za každých okolností

5. Děti, které se v noci pomočují, by k večeři:
a) Neměly pít žádné tekutiny
b) Měly pít menší množství nápojů než během dne
c) Měly pít libovolně velké množství tekutin, aby se jim pročistilo tělo

6. Nápoje s kofeinem, které jsou pro děti obecně nevhodné, mohou navíc zhoršovat problémy s nočním pomočováním z těchto důvodů:
a) Poškozují močový měchýř
b) Zvyšují objem vylučované moči
c) Zhoršují spánek a vnímavost k nucení na močení

7. Jak by mělo probíhat pravidelné vyprazdňování před spaním u dětí, které mají problémy s pomočováním během noci?
a) Ideálně uprostřed hry či jiné aktivity, aby se dítě vyprázdnilo co nejrychleji a na močení nemyslelo
b) Může probíhat kdykoliv bez jakékoliv speciální pozornosti
c) Především v klidu, soustředěně, aby se vyprázdnil celý močový měchýř

8. Jaký by měl být postoj rodičů k nočnímu pomočování?
a) Optimistický, aby tak rodiče podpořili dítě v tom, že pomočování postupně zvládnou vyřešit
b) Negativní, aby dítě pochopilo, že něco dělá špatně
c) Na postoji nezáleží, protože se jedná o zdravotní problém

9. Mezi často doporučované rady při problému s pomočováním patří vedení kalendáře mokrých a suchých nocí. Tato metoda:
a) Nepomáhá, protože dítě zbytečně stresuje
b) Má smysl, jelikož dítě motivuje
c) Nemá význam, protože dítě nechápe, co suché a mokré noci při řešení enurézy znamenají

10. Jaká by měla být komunikace mezi dětmi a rodiči na téma pomočování?
a) Má probíhat průběžně, aby dítě a rodič mohli na problému společně a postupně pracovat
b) Má být pravidelná alespoň 5× denně, aby měla zamýšlený efekt
c) Nemá probíhat vůbec, aby se dítěti problém nepřipomínal

11. Říká se, že děti potřebují v životě pravidelný režim. Týká se to i vyprazdňování během dne?
a) Ne, protože pravidelné močení nemá vliv na noční pomočování
b) Záleží to čistě na povaze dítěte
c) Ano, dítě potřebuje močit pravidelně, trénuje tak i močový měchýř

12. Trestání dětí za noční pomočování je:
a) Vhodným způsobem, jak jim ukázat, že dělají něco špatně
b) Nevhodné, protože dětem může způsobit psychické problémy
c) Vhodné pouze tehdy, když jiné metody řešení nočního pomočování nepomáhají

13. Měly by děti chodit spát s pocitem žízně?
a) Ne, protože je to nevhodné a nepříjemné
b) Ano, posilují tak svůj močový měchýř
c) Ano, protože je to ochrání před nočním pomočováním

Správné odpovědi:
1. a, 2. b, 3. a, 4. c, 5. b, 6. b, 7. c, 8. a, 9. b, 10. a, 11. c, 12. b, 13. a

(pak)

Zdroj:
www.webmd.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 1
Čtěte dále
Třináctiletý syn se v noci občas počůrá. Říkám mu, že se nemá za co stydět

Třináctiletý syn se v noci občas počůrá. Říkám mu, že se nemá za co stydět

Noční mokré příhody jsou nepříjemné u všech (starších) dětí, u dívek či chlapců na prahu puberty to pochopitelně platí dvojnásob. Jak tento choulostivý problém zvládli v rodině Silvie a jejího třináctiletého syna? Kdy si chlapec začal užívat klidný a ničím nerušený spánek? Jak s ním maminka komunikovala, aby enuréza (noční pomočování) negativně neovlivnila jeho psychiku? Co napomohlo, aby chlapec navzdory nočním těžkostem úspěšně absolvoval letní tábor? A proč je tak důležité, aby si rodiče včas uvědomili, že noční pomočování není chybou dítěte?

Stále převlékáte mokré povlečení? S návštěvou lékaře neotálejte!

Stále převlékáte mokré povlečení? S návštěvou lékaře neotálejte!

Ve věku, kdy se již většina jeho vrstevníků nepomočuje, představuje počůrávání pro dítě vážný psychosociální a někdy i zdravotní problém. Pokud potíže přetrvávají ještě po pátých narozeninách, měli by rodiče začít jednat.

Dovolená s dítětem, které se v noci počurává? Jde to!

Dovolená s dítětem, které se v noci počurává? Jde to!

Vaše dítě má čas od času noční nehodu a vy se trápíte, jak zvládne pobyt v hotelu nebo u příbuzných? Nebo dokonce uvažujete o táboře? Situace nemusí být tak hrozná, jak se na první pohled zdá.

Noční pomočování dětí: vyvracíme nejčastější mýty!

Noční pomočování dětí: vyvracíme nejčastější mýty!

Tento zdravotní problém je spojován s celou řadou nepravdivých nebo mylných informací. Ty pak mohou být jednou z příčin neřešení nočního pomočování, což není pro postižené dítě dobré. Uvádíme proto vše na pravou míru.

Nezapadá vaše dítě do kolektivu? Tady jsou čtyři tipy, jak mu pomoci s hledáním kamarádů

Nezapadá vaše dítě do kolektivu? Tady jsou čtyři tipy, jak mu pomoci s hledáním kamarádů

Dítě, které trpí nočním pomočováním, může být v navazování vztahů s vrstevníky stydlivé a plaché. Rodiče však mohou hodně pomoci – nejen vstřícností, ale i nenásilným tréninkem.

Řešíte doma opakovaně „mokré nehody“? Hledejte příčinu!

Řešíte doma opakovaně „mokré nehody“? Hledejte příčinu!

Promočená postel a nešťastné dítě. To je obrázek známý mnoha rodinám. Pomočování neboli enuréza je častým, ale naštěstí spíše přechodným stavem. Pokud zmizí do 5. roku věku potomka, většinou se nejedná o závažný problém. Které děti mohou být vznikem enurézy ohroženy a proč?

Chcete svému dítěti pomoci?

Nečekejte, až z toho vyroste. Lékař může vašemu dítěti pomoci jeho problém vyřešit.

Důležité je začít co nejdříve!

Doctor image